Tratamientos Naturales

para reforzar tu salud .

Tratamientos naturales

Para reforzar tu salud

“Leaky gut “o budell permeable : més enllà del mal de panxa (I)

Encara que el nostre aparell digestiu recorre l’interior del nostre organisme, és un tub tancat i el que és l’interior és, en realitat, “fora”. ¿Com és això? 

De fet, és l’endoteli, el revestiment del nostre tracte digestiu, la “capa” que ens protegeix de tot el de “fora” del nostre intestí. L’endoteli sencer és una membrana mucosa, que actúa com a cedàs o tamís i que només permet passar els nutrients digerits cap al nostre torrent sanguini. Cada cèl·lula es troba estretament “cosida” en les seves vores per un gran nombre de unions estretes conegudes com “tigh junctions” en anglès (TJ) .Aquest revestiment ens manté fora de perill davant  substàncies indesitjables, com són bacteris, fongs, virus, toxines i substàncies a mig digerir com són les intoleràncies.

Quan la mucosa intestinal es troba “ en baixa forma”, com en la disbiosi on hi ha un desequilibri en la nostra flora intestinal, la mucosa es troba desprotegida  i això propicia que proliferin subtàncies extranyes o indesitjables” (bacteris, virus, paràsits, intoleràncies toxines…) poden creuar les unions estretes i entrar directament al torrent sanguini i creant problemes. Ara veuràs per què:

Un cop aquest “equip d’indesitjables”  creuen les unions estretes, entren en contacte amb gran quantitat de cèl·lules immunitàries, localitzades sota el folre interior del nostre intestí. Per si no ho sabies resulta que més del 80% del nostre sistema immunitari es troba a l’intestí (concretament formant fol·licles limfoides aïllats o agrupats a nivell de les plaques de Peyer i de l’apèndix)

Comença la fuita

Recapitulant: quan el nostre sistema immunitari entra en contacte amb “invasors”, s’activa l’alarma i arriben els nostres soldats a defensar-nos “, parlant en propietat s’activa la Resposta Immunitària, la qual crea una cascada inflamatòria a fi de contenir als” enemics “Malauradament  el propi procés pro-inflamatori diríem que es “passa de voltes ” danyant la mucosa encara més i creant més fuites: un cercle viciós, en tota regla.

L’estrès té un paper protagonista en aquest pas a la via inflamatòria. Us explico: Quan patim estrés no parem de fabricar cortisol, que és la hormona de l’estrès a llarg termini, la qual altera la resposta immunitària normal per tot el cos. Aquest fet explica el perquè, quan estem estressats, la nostra resposta immune és pitjor que quan estem relaxats i feliços, i per tant emmalaltim més fàcilment. (Malauradament ho hem pogut constatar amb el Covid)

En cada cas, la inflamació resultant provoca una “avaria” de la mucosa intestinal, que afavoreix un major pas de toxines i partícules mal digerides a través de les unions estretes. Quan més exposat estigui el cos a la substància desencadenant, més gran serà la resposta immunitària i major el dany a la mucosa intestinal.

Quin paper juguen el fetge i els emuntoris?

En un intestí sa, quan alguns d’aquests agents infecciosos i / o toxines o aconsegueix passar a la sang i la limfa, i el fetge s’encarrega de la seva neutralització.

El fetge en realitat és un gran filtre destinat a evitar la invasió de l’organisme per substàncies indesitjables. Per tal d’eliminar aquestes toxines, el cos humà té els òrgans emuntoris: la pell, els pulmons, el sistema genitourinari, la sang i l’intestí. Tots ells actuen com a “vàlvules d’escapament”, expulsant les substàncies nocives a l’exterior.

 Però quan patim permeabilitat intestinal, es produeix una sobrecàrrega del fetge i dels emuntoris (pell, pulmons, sistema urogenital, sang i budells). Tots ells intenten desempallegar-se  de les substàncies estranyes però es un peix que es menja la cua ;  es “col·lapsen” i acaben per retornar als “indesitjables” a la circulació sanguínia on crearan més problemes en bucle.

Continua  al proper post  Leaky gut (II)

¿ Listo/a para el cambio ?

Como puedes ver , se trata de un proceso en el que vamos profundizando en tu auto-conocimiento , donde tu eres el /la protagonista  y con una única finalidad : activar tu fuerza curativa natural a nivel físico, energético y emocional para conectar con tu auténtica esencia. Simplemente .